close

  • Być wiernym Ojczyźnie mej, Rzeczypospolitej Polskiej
  • AKTUALNOŚCI

  • 8 listopada 2017

    Przez żołądek do serca – to stare polskie porzekadło doskonale opisuje jak polska gęsina podbiła serca Wietnamczyków podczas zorganizowanej w ambasadzie kolacji promocyjnej.

    Tradycyjne polskie mięso drobiowe przygotowane było przez znanego polskiego kucharza Artura Moroza. Zanany polski szef kuchni potrafił wydobyć wyjątkowy smak, który bardzo przypadł do gustu zaproszonym gościom. Kucharz i restaurator Artur Moroz z pasją opowiadał o polskich produktach i tradycjach kulinarnych. Opowieści o polskiej kuchni urzekły wszystkich gości.

     

    Celem kolacji było zaprezentowanie gościom wyjątkowych walorów smakowych polskich produktów. Polska jest znaczącym eksporterem żywności do Wietnamu, a głównymi produktami spożywczymi sprzedawanymi w Wietnamie jest polski drób, wieprzowina, ryby (łosoś), nabiał oraz jabłka. Goście otrzymali również w prezencie książki o polskich tradycjach kulinarnych "Polskie ścieżki kulinarne" autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.

     

     

    Gośćmi Ambasador Barbary Szymanowskiej były ważne osobistości z życia publicznego Wietnamu, w tym właściciele restauracji i przedsiębiorcy. Wydarzenie odbyło się dzięki współpracy Ambasady RP w Hanoi z Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą (KRD).

    Drukuj Drukuj Podziel się treścią: